© Andrés García
La Bici a BR. Andrés García
Per Rubén Palma

En aquest últim butlletí hem decidit entrevistar l’Andres Garcia, pot ser el més veterà de la plantilla actual en venir amb bicicleta a la feina. Fem-li unes preguntes.

 

Quan vas començar a anar per Barcelona en bicicleta?

Em vaig desvirgar amb el Bicing. Jo sóc dels primers usuaris del Bicing, allà pel 2007 (qué bajuna, ja fa quinze anys!). Només amb dues setmanes de fer servir el Bicing ja em va quedar clar que la bici era un mitjà de transport ràpid per moure’t per ciutat, però el que no tenia sentit era perdre més temps en buscar una estació per aparcar-la que el temps invertir al trajecte previ.
Per tant, em vaig comprar una de segona mà al cap de dues setmanes de donar-me d’alta del Bicing.

I quan la vas començar a fer servir de manera habitual?

Com visc al Poble Sec, la feia servir per trajectes no laborals al voltant del centre de Barcelona. Era ràpid i econòmic. L’única inversió era per manteniment i robatoris esporàdics de seients (un cada dos mesos), de fet, actualment la bici que faig servir per moure’m pel centre no té seient (triste pero cierto).
Per venir a BR feia servir el cotxe fins que vaig agafar una mica de confiança a la bici per calçada. Heu de pensar que fa quinze anys arribar a BR en bici era un autèntic drama, no teníem ni l’opció del túnel d’Amadeu Torner.
A hores d’ara, m’he retrobat amb la bici per obligació. D’ençà que va morir el meu cotxe (ja fa més d’un any) és sense dubte la millor opció per arribar a BR.

Quin tipus de bicicleta portes?

Flipa, ara mateix faig servir 3 tipus de bicis segons el trajecte i les condicions climàtiques.
Bici de carretera per trajectes a la feina en dia sense pluja. Bici de muntanya per trajectes a la feina sobre mullat. I per últim, la bici sense seient per trajectes per ciutat on l’he d’aparcar al carrer.
Les dues primeres també les faig servir per moments d’oci, per tant, no les vull exposar a possibles robatoris, amb l’última, en canvi, no hi ha cap vincle especial.

Quines mesures de seguretat fas servir?

De seguretat viària la veritat és que vaig molt justet, m’hauria de posar més les piles. Mai millor dit perquè tinc els llums de davant i de darrere sense bateries!! Tampoc faig servir reflectors, un desastre. Només faig servir el casc. Cal dir, en mi defensa, que normalment els trajectes els faig de dia o en un entorn urbà amb un nivell d’il·luminació més que suficient.

Pel que fa a la seguretat de la bici amb els robatoris és una altra història. A la feina vaig a pelo, cap mena de seguretat. Tinc plena confiança amb els meus companys de feina ; ). En canvi, per anar per ciutat faig servir dos cadenats en forma d'”U” que pesen més que la bici sencera (són una autèntica llauna, però és lo que hay).

©Andrés García

Què milloraries en el teu itinerari en bici fins a BR?

Des de Poble-Sec fins BR l’itinerari lògic passa per Paral·lel, Gran Via i Pg. de la ZF. Doncs bé, el que faig és venir per Montjuïc. El motiu és que cada vegada és més estressant fer servir determinats carrils bici a causa de l’augment d’usuaris i tipologies de vehicles. A més de dissenys qüestionables dels mateixos carrils, com ara, el del Passeig de Zona Franca.
Per tant, en el meu cas, tinc una alternativa més “agradable” que implica pujar per la Font del Gat, passar per davant del MNAC i baixar pel carrer del Foc.

Per Barcelona també et mous en bicicleta?

Si, sobretot, per fer trajectes pel centre de Barcelona. Crec que no hi ha una alternativa més ràpida, còmode i econòmica.

És per a tu la bici a més d’un mitjà de transport, també un esport i una manera de viure?

Tampoc arribaria al punt de dir que és una manera de viure, però jo l’he gaudit molt com aficionat a l’esport. Recomano molt fer bici de carretera, això si, escollint molt bé la carretera que vols fer i l’hora a la qual la vols fer. Per trencar mites sobre el perill, crec que en 200 metres de carril bici al Passeig de ZF a les 8.00 del matí estàs més exposat a tenir un accident que en 10 km de la carretera que va de Tossa a Sant Feliu a les 7:00 d’un dissabte qualsevol.

I ja per acabar, què li diries a algú que s’està pensant això de passar-se a la bici?

Li diria que com a mínim ho ha de provar. Potser començar amb el Bicing per minimitzar la inversió econòmica inicial i tenir l’opció de provar bicis elèctriques o mecàniques i d’aquesta manera saber amb quina opció se sent més còmode. Per altra banda, l’experiència també canvia segons els teus itineraris habituals i és una manera ràpida i fàcil de provar-ho. Per últim, també animaria a la gent al fet que incorporés la bici com a activitat d’oci a la natura. Hi ha un munt de rutes per a tota mena d’usuaris.