Jürgen (Guerito), CC BY 2.0, via Wikimedia Commons
Barcelona Energia: Per fi som Zero Emissions!
Per Gustavo Rodriguez

I PAM!

Ja tenim una primera acció… des d’aquest mes de febrer de 2021 el consum energètic de Barcelona Regional és ZERO EMISSIONS perquè consumeix energia procedent de generació renovables 100% garantida a través de certificats de garantia d’origen d’energia renovable a través de la comercialitzadora pública BARCELONA ENERGIA  impulsada per l’Ajuntament de Barcelona i amb vocació metropolitana.

Si tenim en compte la mitjana de consum anual dels darrers anys, amb aquesta acció hem aconseguit reduir l’emissió d’unes 44 tones de CO2e anuals (Considerant les emissions del mix elèctric de les comercialitzadores sense certificats de Garantia d’Origen (GDO) del 2019).

 

TOTHOM HO POT FER

Però aquest procés de contractació d’energia verda no us penseu que està reservat per a uns pocs privilegiats. NO! Tothom ho pot fer! I amb una senzilla gestió podeu convertir els vostres consums elèctric d’alt impacte ambiental en consums ZERO EMISSIONS. Només cal que contacteu amb una de les comercialitzadores que poden garantir el 100% de la generació renovable i fer la contractació (l’únic important és que tingueu una factura a mà perquè haureu de dir quin és el vostre CUP o punt de subministrament.

L’ICAEN publica una taula on podeu consultar les comercialitzadores i distribuïdores que comercialitzen electricitat d’origen 100% renovable, però posats a triar jo us proposo que en la mesura del possible us plantegeu altres aspectes sobre els que es pot incidir a través del nostre consum i potenciar una energia més democràtica i solidaria i per tant defugir d’aquelles que reforcen l’oligopoli en el que estem a dia d’avui.

I no us penseu que comprar energia verda necessàriament és més cara… res d’això de fet potser us trobeu una agradable sorpresa com Barcelona Regional que aquest mes ja ha experimentat un estalvi en la factura!

 

UN PAS MÉS

La contractació d’energia verda és un pas important perquè quanta més gent ho demani més forçarà al sistema i als generadors a mirar aquest sistema amb una altra contribució d’energies fòssils cap a un sistema més sostenible i renovable.

Però també ha arribat el moment en que cal que aquesta generació sigui local, propera i en la mesura del possible per l’autoconsum ja sigui de forma individuals o col·lectiva a través d’una comunitat energètica.
Aquesta setmana l’AMB anunciava que a finals d’aquest any triplicarà la potència fotovoltaica i l’Ajuntament de Barcelona es marcava com objectiu del Pla Clima multiplicar per 5 la generació renovable, però partim d’una contribució renovable molt baixa i per tant per fer front a l’emergència climàtica cal accelerar l’acció i multiplicar els esforços, i per això cal la contribució de tothom.

Així que plantegem un repte a la direcció de Barcelona Regional, fer un pas més i contribuir amb generació renovable local.

Segons els mapa del potencial solar de l’àrea metropolitana de Barcelona que es generar Barcelona Regional en el marc del Pla de Sostenibilitat de l’ l’àrea metropolitana de Barcelona (PSAMB), en l‘edifici que tenim les oficines es podria arribar a instal·lar uns 215 kWp i es podria generar al voltant de 295 MWh anuals d’energia renovable.

Font: AMB

 

La coberta verda de la segona planta (la que ocupa sencera Barcelona Regional) suposa un potencial de 73 kWp i es podria generar al voltant de 100 MWh anuals d’energia renovable, i una instal·lació fotovoltaica pot ser perfectament compatible amb una coberta verda (únicament caldria garantir un mínim manteniment per evitar ombres de la vegetació sobre les plaques):

Amb aquests 73 kWp es podria cobrir en balanç aproximadament el 70% del consum energètic anual de Barcelona Regional.

Així doncs els repte està o bé en aconseguir engrescar al Consorci per aprofitar el 100% del potencial renovable de les cobertes de l’edifici, o bé que el Consorci permeti a Barcelona Regional que sigui aquesta la que faci la inversió en una instal·lació de generació renovable. I perquè no que aqueta experiència sigui un d’aquest proves tant necessàries per la creació d’una comunitat energètica.