Editorial: Ara ve Nadal i matarem al gall
Per L'equip de l'exposició

Els nadals segurament són de les festes familiars on els àpats són més copiosos i quantiosos. Com ja sabeu hem estat més de mig any preparant l’exposició sobre alimentació sostenible. L’exposició va veure la llum a finals d’octubre al districte de Sant Andreu. Encara ens queden 3 districtes per haver passat pels 10 districtes de la ciutat i si tot va bé, a partir del març, començarem amb la tournée metropolitana. Per tant ha estat una manera de continuar amb la Capitalitat de l’alimentació sostenible fins el 2022 i de seguir podent transmetre la rellevància del sistema alimentari.

L’alimentació és segurament un dels actes més quotidians que fem al llarg del dia. Malauradament no tothom pot accedir a una alimentació saludable i de proximitat i es detecten diferencies considerables en barris vulnerables de la ciutat.

El sistema alimentari és una peça clau de la situació d’emergència climàtica actual, ja que produeix entre el 21 i el 37% de les emissions totals de gasos amb efecte d’hivernacle. Es calcula que el 70% de tota l’aigua que s’extreu d’aqüífers, rius i llacs s’utilitza en l’agricultura, en moltes ocasions sobreexplotant aquests recursos. El sector agrari és en part responsable de la contaminació de les aigües i dels sòls per nitrats, fòsfor, pesticides i patògens, i aquests processos contaminants es veuen especialment agreujats per la intensificació de la ramaderia i la gestió dels purins.

De fet, les pràctiques agràries intensives han contribuït de manera significativa a la degradació de sòls i la destrucció d’hàbitats naturals, així com a la disminució de la biodiversitat del planeta i als processos d’extinció massiva d’espècies en curs. La pèrdua de biodiversitat amenaça els serveis que obtenim de diferents ecosistemes —com la pol·linització dels cultius, el menjar, l’aigua o l’oxigen— i limita la seva capacitat d’adaptar-se a canvis com sequeres o males collites, és a dir, en disminueix la resiliència.

L’Organització de les Nacions Unides per a l’Alimentació i l’Agricultura (FAO) calcula que al voltant del 75% de la diversitat genètica dels cultius agrícoles es va perdre durant el segle XX.

Els aliments que mengem tenen un impacte en el nostre benestar, la nostra salut, la i del nostre planeta i en la dinamització econòmica local de la petita i mitjana pagesia que ens alimenta i cuida el territori.

“L’Exposició explica fonamentalment tres aspectes, com ens alimentem? Per què és important canviar el sistema alimentari? Com ho podem fer?


Com ens alimentem?

L’any 2019 de mitjana a Catalunya vàrem consumir uns 808 kg/l d’aliments, d’aquests 678 kg/l a la llar i 131 kg/l fora de casa. Els productes més consumits varen ser 97 kg d’hortalisses fresques, 102 kg de fruites fresques, 48 kg de car, 25 kg de peix. En canvi fora de casa el 70% del que consumim son begudes.

No és només rellevant que consumim sinó l’origen d’aquest aliment i com s’ha produït i si és de temporada o no, si és de ramaderia extensiva o bé de cultius agroecològics. Tot això importa ja que en funció de com s’ha generat aquell producte pot ser molt més saludable tant per a nosaltres com per al planeta.

Per què és important canviar el sistema alimentaria?

Per tal de millorar la salut humana i la sostenibilitat ecològica del planeta, i la dinamització de les economies locals, cal avançar cap a una alimentació sostenible. Això es pot aconseguir si dupliquem en les properes dècades el consum d’aliments saludables i sostenibles com ara fruites, verdures, llegums, fruita seca i llavors, prioritzant-ne la producció ecològica i local. També cal reduir significativament els consums de sucres afegits i greixos saturats, així com la proteïna animal —especialment la carn vermella—, alhora que prioritzem la carn que prové de ramaderia ecològica i extensiva.
La transició cap a una alimentació sostenible i saludable passa també per conèixer l’origen dels aliments que consumim i com s’han produït. Per això, el consum d’aliments que hagin estat produïts amb menys agrotòxics i redueixin la distància entre la producció i la persona consumidora són factors fonamentals. Sempre que es pugui, cal prioritzar la producció agroecològica, de proximitat, amb productes frescos i de temporada, i comprar en mercats municipals, comerç de proximitat, cooperatives de consum, o mercats de pagès.

Com ho podem fer?

Actua!

 • Et proposem algunes idees que, si vols, pots incorporar a la teva vida quotidiana: Compra productes de proximitat i de temporada. També productes que siguin més saludables, d’acord amb la piràmide de l’alimentació mediterrània.
 • Pots berenar una peça de fruita de temporada en lloc d’un pastisset industrial. Gairebé tan dolça i molt més sana.
 • Compra directa a productores locals i mitjançant circuits curts.
 • Segur que al teu barri hi ha una cooperativa de consum (n’hi ha un munt!) que compra els productes a pagesos i ramaders de prop. Sense intermediaris i amb una qualitat excel·lent.
 • Compra productes ecològics i agroecològics. Consumeix productes de pesca sostenible.
 • Consumeix més aliments d’origen vegetal.
 • Pots canviar els segons plats de carn o peix per proteïnes vegetals. Quant fa que no menges pèsols?
 • Quan consumeixis carn, busca la que procedeixi de ramaderia extensiva i carn de pastura.
 • Quan mengis ous o pollastre, si no són ecològics, busca aquells d’animals criats a l’aire lliure.
 • Planifica les teves compres per evitar el malbaratament i tirar menjar. A més, t’estalviaràs diners i no ompliràs la casa de productes innecessaris.
 • Emmagatzema el menjar de forma adequada, per tal que no es malmeti abans de temps.
 • Comparteix el menjar que creguis que es malbaratarà.
 • Compra a granel en la mesura del possible.
 • Participa o informa’t sobre els horts socials i comunitaris al teu entorn.

Ara ve Nadal i podem fer un nadal més sostenible començant per l’alimentació que ens pot servir a la vegada per aprofitar tradicions i recuperar la cuina d’aprofitament, molt extensa en la cultura mediterrània, ja sabeu allò dels galets, el pollastre i els canelons de l’endemà i igual unes croquetes per cap d’any. Bones i saludables festes !!!!!