Font: Pixabay
El 5G. Què és i perquè serà necessari. Impacte a l’espai urbà i a la industria. Mites i llegendes.
Per Antonio Tobella

Des de fa uns anys es parla molt del 5G. El 2018 Vodafone i Huawei van realitzar la primera trucada utilitzant tecnologia 5G entre Castelldefels i Madrid. Va ser la primera prova real a nivell mundial que donava el tret de sortida a una nova revolució digital.

Amb el 5G ens prometen més ample de banda i la possibilitat de veure vídeo 4K des dels nostres dispositius mòbils. També l’Internet de les coses (de l’anglès Internet Of Things o IoT) podrà desplegar tot el seu potencial perquè es connectaran milers de sensors i dispositius a Internet, sensoritzant les ciutats i les nostres vides. I també de ben segur que haureu sentit que el 5G és fonamental pel desenvolupament del vehicle autònom.

Alguns operadors de referència ja estan oferint aquesta tecnologia als seus clients i sembla que tot seran avantatges. En canvi algunes “celebritats” asseguren que l’objectiu del 5G no és altre que controlar a les persones amb un xip (sense comentaris).

Què hi ha de cert en tot això? Quins són els avantatges del 5G i per què ens servirà? Serà perjudicial per la salut i el medi ambient? He de córrer a comprar-me un nou mòbil amb aquesta tecnologia? A veure si podem respondre a alguna d’aquestes preguntes.

 

Què és el 5G?

El 5G és un nou estàndard de comunicacions de telefonia mòbil que substituirà l’actual 4G LTE. Aquesta cinquena generació ens oferirà més velocitat per transmetre dades, un temps de resposta molt més baix (la latència) i una capacitat molt més gran per connectar un nombre més elevat  d’aparells que utilitzin les comunicacions sense cables.

 

Triangle del 5G, font IMT 2020, ITU-R 3.

 

I per això tot aquest rebombori? Si ens quedem només amb la idea que podrem veure la nostra sèrie preferida dels del mòbil amb una qualitat molt alta i sense esperes, podríem pensar que el 5G és simplement una millora de les tecnologies actuals i no la revolució digital que ens prometen. Però no, el 5G està pensat per unes necessitats i unes aplicacions que a dia d’avui encara no existeixen.

 

Llavors, per què ens servirà el 5G?

Com ja hem avançat, el 5G millorarà tres aspectes de les comunicacions mòbils que seran clau per trobar noves aplicacions:

  • Més ample de banda (x100 vegades el 4G LTE)
  • Menys latència (de 90-100ms a 1ms de resposta)
  • Més dispositius connectats a una antena (x100 vegades més)

Aquestes aplicacions les trobarem tant a l’exterior, a l’espai urbà de les ciutats, com a l’interior d’edificis i fàbriques. El 5G permetrà desplegar un número quasi il·limitat de dispositius connectats entre ells que transmetran dades contínuament per ser processades en temps real i que permetrà automatitzar molts processos així com prendre decisions en temps real.

Per això el 5G ofereix un ventall de possibilitats molt ampli a qualsevol sector industrial, convertint-se en competitiva si són capaços de trobar com millorar l’eficiència dels seus processos gràcies a la tecnologia.

Sona a ciència-ficció? Potser sí. De fet, ara com ara ho és perquè aquestes aplicacions encara no estan desenvolupades o bé es troben a un nivell experimental. El 5G serà la base per a tota a aquesta revolució que veurem a les Smart Cities, automatitzant des dels sistemes de rec, la gestió del trànsit, la conducció autònoma o els sistemes d’aparcament. L’espai públic es podrà virtualitzar, es a dir, es podrà analitzar i programar, fer simulacions o previsions i, en definitiva, gestionar-lo millor a partir de les dades. Això ja no sona tant a ciència ficció, no és així?

 

Imatge amb llicència Creative Commons Zero, Font: Pixabay

“El 5G serà la base per una nova revolució industrial. L’espai públic es podrà gestionar a partir de les dades”

 

Així doncs és això el que ofereixen a dia d’avui els operadors?

Doncs no. Si algú està pensant a comprar-se un mòbil amb tecnologia 5G no trobarà totes aquestes capacitats. Els operadors estan oferint un 5G molt edulcorat. No cal córrer a comprar l’últim mòbil amb telefonia de cinquena generació, com a mínim de moment.

A dia d’avui la cobertura 5G està molt restringida a algunes zones de les grans ciutats i, tot i que notarem una millora de la velocitat, no veurem ni de lluny les capacitats del 5G bàsicament perquè encara no hi ha una aplicació que ho requereixi.

 

Llavors, què és el que ens anuncien els operadors?

Actualment es tracta d’una fase molt inicial del desplegament del 5G. Com totes les tecnologies de telecomunicacions mòbils, el 5G utilitza unes bandes de freqüència determinades (us ho podeu saltar si penseu que això és un rotllo, que sou de lletres i que no us interessa). Per simplificar podem dir que, de les tres bandes de freqüència que utilitzarà el 5G, els operadors només estan desplegant les dues primeres.

Aquestes dues bandes són similars a les del 4G LTE i per tant de moment només han de retocar les antenes que ja estan instal·lades als terrats per incorporar aquestes noves emissions. Això només ho estan fent a les grans ciutats on, amb poques antenes, tenen molta cobertura i per tant, sense grans inversions, ja poden anunciar que ofereixen 5G.

 

Llavors per què no despleguen també l’altra banda de freqüència i ja ho tenim tot a punt?

Perquè per desplegar aquesta banda de freqüència no es pot fer com fins ara instal·lant antenes a les cobertes i als terrats dels edificis. És aquí, on benvolguts urbanistes, caldrà afectar i utilitzar l’espai públic per instal·lar antenes de forma massiva a peu de carrer, ja sigui a façanes, faroles, semàfors, o on s’hi pugui col·locar una petita antena (les Small cells).

 

“Per desplegar el 5G caldrà utilitzar l’espai públic per instal·lar antenes de forma massiva a peu de carrer, ja sigui a façanes, faroles, semàfors, o on s’hi pugui col·locar una petita antena.”

Imatge amb llicència Creative Commons Zero, Font: Pixabay

 

El dolent de la pel·lícula és la banda de freqüències de 25 GHz.  

No sabem exactament si serà una banda entorn els 25 GHz o entre els 26-28 GHz. El que sí que sabem és que serà una banda d’alta freqüència comparant amb els 1,8GHz-2,6GHz del 4G LTE o els 3,5-5,5GHz d’una xarxa sense fils. Però és que sense una banda d’altes freqüències les capacitats i la velocitats de transmissió no podran arribar a les especificacions requerides pel 5G.

L’ús de bandes d’altes freqüències té alguns problemes. En primer lloc són freqüències que tenen un abast menor que les baixes freqüències, i per tant, per aconseguir la mateixa propagació d’ona es necessitarien unes potències d’emissió molt més elevades que resultaria car i també perjudicial per la salut. En segon lloc, els obstacles com parets i murs podrien limitar la propagació de la senyal.

Per a resoldre aquestes dues problemàtiques la solució tècnica és molt senzilla: col·locar petites antenes a peu de carrer amb una potència d’emissió molt baixa. Són antenes pensades per donar cobertura a un carrer amb un abast d’entre 50 i 100 metres aproximadament. Això, pel món de l’urbanisme, significarà que a l’espai urbà apareixeran nous elements que no venen sols: Es necessitaran noves canalitzacions i arquetes o armaris al carrer perquè aquestes antenes comptin amb l’alimentació elèctrica i la fibra òptica que necessiten.

 

Small Cell a la Superilla del Poblenou, projecte 5G City, Font Agència d’Ecologia Urbana de Barcelona.

“El 5G requerirà la instal·lació de petites antenes a peu de carrer amb una potència d’emissió molt baixa, pensades per donar cobertura a un carrer amb un abast d’entre 50 i 100 metres aproximadament.”

Serà perjudicial per la salut la radiació d’aquestes antenes?

Les mesures de radiació són d’obligat compliment per llei com a mínim una vegada l’any per cada focus d’emissió, considerant la potència radiant rebuda de l’entorn i que no sobrepassi els límits recomanats. A efectes pràctics, és com mesurar, quan estem prenent el sol a la platja, si t’estàs cremant la pell o no. Més enllà d’això, no hi ha evidències científiques que assegurin que siguin perjudicials tot i que portem 40 anys utilitzant la telefonia mòbil.

 

Si visc a un poble molt petit també tindré 5G?

Almenys a curt termini serà complicat. El sector de les telecomunicacions està liberalitzat i els plans de desplegament depenen únicament dels interessos dels operadors que busquen un rendibilitat de les seves inversions a curt termini. Es començaran els desplegament a llocs amb gran demanda i seria necessària la intervenció de les administracions locals per a facilitar i incentivar aquests desplegaments fins i tot a poblacions de menys de 50 habitants.

De tota manera, el 5G es planteja també com una opció per arribar a aquells municipis on a dia d’avui encara no hi ha fibra òptica, cosa que pot sembla contradictori si la fibra és tant necessària per poder oferir el 5G, però en aquest cas es parla només del desplegament de l’última milla.

 

Conclusions

Els aficionats a les noves tecnologies hauran de tenir una mica de paciència per poder gaudir de tota la capacitat del 5G.

De tota manera, aquesta tecnologia mòbil de cinquena generació va més enllà de l’ús domèstic i serà un punt d’inflexió per una nova revolució industrial si les empreses aconsegueixen aprofitar tot el seu potencial i millorar els seus processos productius. La baixa latència, la possibilitat de connectar un número quasi il·limitat de dispositius a una antena, o la millora de l’ample de banda són algunes característiques que permetran desenvolupar noves aplicacions i nous casos d’ús que ens faran repensar el futur.

Els urbanistes i els gestors de l’espai públic tindran feina per arribar a acords amb els agents implicats que permeti desplegar el 5G de manera ordenada, principalment en aquelles zones densament poblades o amb unes necessitats de connexió de dispositius molt elevades. Les lleis i les normatives sectorials fomenten l’ocupació de l’espai públic o privat i les administracions locals cada cop ho tindran més difícil perquè es faci de manera ordenada.

 

“El desplegament del 5G requerirà de noves canalitzacions, arquetes i armaris al carrer perquè les antenes comptin amb l’alimentació elèctrica i la fibra òptica que necessiten.”

El 5G afavorirà el desplegament de sensors tant a les ciutats com a edificis i a domicilis particulars. Permetrà rebre dades en temps real, processar-les i prendre decisions automatitzades per a millorar la climatització, la gestió de l’energia o els processos industrials. Aquestes aplicacions requeriran noves capacitats de computació (Edge Computing).

Si es resolen totes aquestes incògnites, el 5G serà una revolució o potser tot aquest rebombori que parla de carreres tecnològiques estratègiques i vitals entre països i gegants tecnològics es quedi en un “no n’hi havia per tant”. Però això ho sabrem aviat quan entenguem el potencial del 5G i veiem com es transforma el nostre entorn.

El 5G no és una conspiració per controlar-nos amb un xip. Serà una nova revolució industrial.

 

Enllaços d’interès

What 5G means for our health. Nature Research

Health risks from radiofrequency radiation, including 5G, should be assessed by experts with no conflicts of interest. NCBI

The 5G appeal

Todo sobre la 5G con Ignacio del Castillo. Arpa Talks