El rellotge climàtic
Per Miquel Domingo

Per no oblidar l’altra gran pandèmia que ens vindrà a sobre si no actuem ràpidament, el canvi climàtic, hem volgut acabar l’any amb un regal per conscienciar-nos tots i ens hem afegit a la campanya internacional del “rellotge climàtic” (climateclock.world).

Aquest projecte vol fer visible el poc temps que tenim per no arribar al fatídic grau i mig d’escalfament global. En el rellotge veurem un compte enrere amb el temps que ens queda per arribar a aquest moment i (alerta espòiler), no queda gaire!

La manera que hem tingut d’afegir-nos a la campanya ha estat construint el nostre rellotge climàtic que com indiquen els promotors del projecte, és una de les maneres de participar-hi.

En el rellotge climàtic hi ha dos valors:
1. En groc el temps que falta perquè, si seguim amb el ritme de pol·lució actual, s’arribi al grau i mig d’escalfament global…
2. En lila les tones de CO2 que “encara” podem llançar a l’atmosfera.

Per calcular-ho es segueix la metodologia creada pel Mercator Research Institute on Global Commons and Climate Change (MCC).

La creació del rellotge s’engloba dins del moviment DIY (Do It Yourself) on amb una llista de material i unes instruccions et conviden a construir el que calgui. A nivell de hardware hem necessitat:
• Una Raspberry Pi
• Una matriu de leds RGB 64 x 32
• Un controlador per la matriu de leds (HAT)

I per la part del software:
Raspbian (SO), Linux apte per Raspberry Pi
Drivers pel controlador de la matriu
Python per fer-ho funcionar tot.

El projecte complet el trobem a Github i la part de les manualitats en aquest enllaç.

En Miquel soldant el controlador de la matriu de leds

“Muntar el rellotge climàtic és un projecte divertit. Remenar trastos és una cosa que al departament d’informàtica sempre ens agrada i crear alguna cosa nova ens motiva”

Quan en Marc Montlleó ens parlava de l’existència d’aquest projecte i de si ho veuríem factible, vàrem veure que no només ho seria sinó que seria divertit tirar-ho endavant. Remenar trastos és una cosa que al departament d’informàtica sempre ens agrada i crear alguna cosa nova ens motiva.

La Raspberry Pi és, amb totes les lletres, un ordinador com els que coneixem i té tot allò que necessitem: Connexió a xarxa, wifi, Bluetooth, doble sortida de vídeo, quatre ports USB, etc. S’hi pot instal·lar diferents versions de Linux i fins i tot hi ha una versió de Windows per Raspberry. Entre les seves peculiaritats és que té connexions especialment preparades per gestionar un ventall de dispositius, des de sensors de tota mena, pantalles tàctils, motors o matrius de leds com en el cas que ens ocupa.

El projecte es basa en un programa desenvolupat amb Python que es connecta a Internet per recollir la data, l’hora i les tones de CO2. Amb aquestes dades calcula el temps que ens queda per exhaurir-les i ho presenta a la matriu de leds.

Aquesta andròmina la trobareu instal·lada d’una manera molt improvisada a l’entrada de BR, però a la tornada de vacances està previst estendre-ho a més panells i instal·lar-ho com es mereix.