Imagen de Waitala. Licencia de Creative Commons (Reconocimiento-CompartirIgual 4.0 Internacional)
Els butlletins de la Comissió d’Igualtat amb motiu del 8M
Per Anna Belén

La Comissió d’Igualtat de BR va considerar que les setmanes prèvies al 8M  podrien ser un bon moment per reflexionar sobre la importància de la igualtat entre dones i homes en tots els àmbits i donar visibilitat a les múltiples vessants d’aquest tema més enllà d’aquest dia.

Per fer-ho, es van preparar uns breus butlletins setmanals en els quals es van compartir algunes dades i alguns recursos en línia per assenyalar i motivar la reflexió sobre aspectes vinculats a la igualtat (i  sobretot, a la desigualtat) en diferents àrees.

En el primer butlletí, sobre dones i lideratge, es va compartir un TEDTALK , en el qual es  poden veure-hi reflectides  situacions i actituds habituals en la nostra activitat professional.

El segon butlletí va fixar-se en dos estudis de la UPF-BSM sobre La desconnexió i la sobreconnexió digital a l’empresa , i, com aquesta afecta més a la salut de les dones. També es va fer ressò del Dia Internacional de la Dona i la Nena en la Ciència.

 

“el 22 de febrer es va celebrar Dia europeu de la igualtat salarial

Com que el 22 de febrer es va celebrar Dia europeu de la igualtat salarial, el tercer butlletí es va dedicar a la bretxa salarial i a com la desigualtat salarial contribueix a la feminització de la pobresa.

Al quart butlletí es va posar la mirada sobre la situació de les dones desplaçades arreu del món que fugen de la pobresa, dels efectes de l’emergència climàtica o de les guerres, com ara la d’Ucraïna que havia començat pocs dies abans. Volíem recordar que les dones i les nenes migrants sovint s’enfronten a situacions de risc i formes de violència específiques als països d’origen, durant  les rutes migratòries i  també un cop arribades als països de destinació.

Finalment, el cinquè butlletí, va ser el del Dia Internacional de la Dona i el vam voler dedicar a posar nom  i cognoms a dones que, en la seva activitat professional o política, han contribuït a la lluita de les dones per assolir la igualtat amb els homes en tots els àmbits, com ara: Wangari Maathai, Lourdes Beneria i Farré; Josefina Castellví, Marina Ginestà Coloma i María Telo.

 

“La pandèmia endarrereix 3 anys el tancament de la bretxa de gènere”

En aquest darrer butlletí es van incorporar també enllaços a vídeos i informacions proposades per la resta de companyes i companys de BR , com ara el Deforme semanal Ideal Total, articles de la premsa econòmica especialitzada (“La pandèmia endarrereix 3 anys el tancament de la bretxa de gènere”) o activitats per celebrar el 8M a Barcelona. Aquests exemples, juntament  amb les respostes per correu o converses informals que s’han rebut i la bona acollida d’aquest butlletí,  animen la Comissió a continuar treballant en la difusió dels objectius i de les actuacions del Pla d’igualtat de BR.