Feliz Viernes
Per Laura Martínez

Tot va començar un divendres de febrer de 2018, els protagonistes: un pastís de llimona, un grup de persones reunides al voltant del pastís i una “brillant” idea “què passaria si el que estaven fent ho féssim cada divendres d’una manera estructurada ?”

I així va néixer el Feliz Viernes, d’ençà d’aquell febrer i al llarg d’aquest dos anys , ens hem reunit al voltant d’una taula plena de menjar, al començament un cop a la setmana i a la zona nord de BR i després quan les dimensions de l’esdeveniment van començar agafar proporcions més grans, un cop al mes i a la taula de la cuina.El funcionament sempre ha estat molt senzill si volies menjar les exquisideses que es preparaven, en algun moment al llarg de l’any, et tocava formar part de l’equip de preparació de l’esmorzar. Aquests equips sempre que s’ha pogut, han estat multidisciplinaris i paritaris amb representants de les diferents àrees de BR fomentant així el Team Building i les relacions interpersonals.

“Els equips, sempre que s’ha pogut, han estat multidisciplinaris i paritaris amb representants de les diferents àrees de BR fomentant així el Team Building i les relacions interpersonals.”

Durant el temps que ha durat hem descobert que algunes persones de BR tenen un gran futur darrera els fogons, no seria el meu cas, jo encara no li he trobat el gust a això de cuinar…

El Feliz Viernes també ens ha servit per prendre consciència dels impactes que té la nostra alimentació i com contribueix al canvi climàtic.

El 27 de setembre i amb motiu de la Vaga pel Clima vam realitzar un “Feliz Viernes For Future” que va consistir en realitzar un esmorzar amb una baixa petjada de carboni o el que és el mateix on les emissions de gasos amb efecte d’hivernacle (GEH) fossin les més baixes possibles, per això es va posar especial cura en comprar productes de Km 0, de temporada, ecològics i amb una preparació on es consumís poca energia.

“Es va posar especial cura en comprar productes de Km 0, de temporada, ecològics i amb una preparació on es consumís poca energia.”

Si consumim productes de temporada i de Km 0 (es consideren productes de Km 0 els produïts a una distància igual o inferior a 100 km) es redueix la necessitat de transport, distribució i emmagatzematge disminuint així el emissions de CO2 eq per kg d’aliment.

Si a més el productes són ecològics es dona suport a un model productiu respectuós amb el medi ambient, ja que no es fan servir productes químics que en la seva fabricació i transport produeixen grans emissions de GEH.

I si encara volguessin fer-ho millor, afegir més productes d’origen vegetal a la nostra dieta en detriment de productes d’origen animal, també ajuda a disminuir la petjada de carboni i per tant contribueix a la lluita contra el canvi climàtic. L’activitat ramadera produeix important emissions de GEH en tot el seu cicle.

“Una compra conscient, evitant els productes sobre envasats i aquells que siguin difícils de reutilitzar o reciclar, també és imprescindible per reduir els impactes.”

I per últim cal no oblidar que una reducció del residus associats a l’alimentació sobretot el malbaratament alimentari i una correcta separació d’aquests és de vital importància.

Cada habitant de Catalunya malbarata a l’any uns 35 kg de menjar, o el que és el mateix llença a les escombraries 35 kg de menjar a l’any. Una de les fites marcada en els Objectius de Desenvolupament Sostenible de les Nacions Unides és assolir la reducció del malbaratament alimentari per a l’any 2030. En aquest sentit el PREMET25 (Programa Metropolità de Prevenció i Gestió de Recursos i Residus Municipals 2019-2025) es fa seu l’objectiu del PRECAT20 (Programa General de Prevenció i Gestió de Residus i Recursos de Catalunya 2020) de reduir, per l’any 2020, un 50% del malbaratament alimentari en els àmbits de la distribució al detall, la restauració, el catèring i el domèstic respecte de l’any 2010.

“Cada habitant de Catalunya llença a les escombraries 35 kg de menjar a l’any.”

En aquest sentit BR compleix amb escreixos amb l’objectiu i mai ha sobrat menjar més enllà de les tres de la tarda….

Malgrat que el futur del Feliz Viernes és incert, la “nova normalitat”, que obliga al distanciament social, per ara és incompatible amb el seu retorn sóc optimista de mena i crec que la vacuna i la normalitat, tal com la coneixíem, tornaran a l’any 2021 i que el Feliz Viernes “resurgirá de sus cenizas”.