La Bici a BR: Entrevista a Javier Villena
Per Joana Llinàs i Javier Villena

En aquest butlletí seguim amb la secció que vam inaugurar a l’últim número i en la que volem reflectir quines són les motivacions individuals d’alguns companys i companyes que van en bicicleta a BR.

En aquest número parlem amb en Javier Villena, de l’equip de mobilitat, un apassionat del transport públic i de la bicicleta. Molt apassionat! Si no us ho creieu, demaneu-li que us ensenyi el turmell i ho podreu comprovar”

Javier, Quan vas començar a venir a BR en bicicleta?

Vaig començar a anar en bicicleta per Barcelona el setembre del 2017, abans sempre anava a peu i en transport públic.

Em vaig decidir passar a la bicicleta quan vivia a prop de la plaça d’Urquinaona per veure si estalviava temps i per fer exercici. Si no ho vaig fer abans va ser una mica perquè no vaig trobar opcions fàcils per a venir fins a BR en bici. El nou carril de connexió entre el passeig de la Zona Franca i el carrer A va ser el que va motivar la meva decisió de fer el pas.

Des de llavors, sempre que puc vinc en bicicleta ja que pel matí em desperta i per la tarda em relaxa molt quan surto de BR. Depèn del dia si per qualsevol motiu no agafo la bicicleta, acostumo a utilitzar l’autobús.

Quin tipus de bicicleta portes?

Porto una bici de carretera. La vaig escollir perquè sempre m’ha semblat que és més ràpida, tot i que reconec que també ho vaig fer per la seva estètica. Vaig començar amb una bici una mica destrotinada que vaig comprar per Wallapop, per provar. A l’agradar-me la bici de carretera vaig començar a buscar bicicletes, i un dia voltant per Mercantic a Sant Cugat em vaig topar amb un home que restaurava bicicletes antigues i les venia a molt bon preu. Em vaig enamorar perdudament d’una bicicleta i fins avui dia és la que faig servir!

Font: Javier Villena

“Estic molt content que finalment es faci el carril bici del passeig de la Zona Franca “

Què milloraries en el teu itinerari en bici fins a BR?

He trobat un itinerari de carrils bici que em va molt bé, tot i que en els últims trams, quan passo pel barri de la Marina, els carrers no tenen carril bici. Per sort, són carrers amb poca circulació rodada.

Estic molt content que finalment es faci el carril bici del passeig de la Zona Franca perquè anirà molt bé per arribar ràpidament i amb seguretat fins a BR. Ara només faltaria que el tram del carril bici de Gran Via entre pl. Espanya i pl. Cerdà el baixin a calçada per minimitzar conflictes amb els vianants, o que es faci un carril bici a la plaça Espanya!

Quan estic a Vilanova i la Geltrú a vegades vinc amb la bici en el tren, tot i que no acostumo a fer-ho, ja que és molt incòmode sobretot quan portes una bici no plegable. El tren no té espai suficient per portar bicicletes, i l’espai que està destinat és inadequat. Quan hi ha aglomeracions la bicicleta fa molta nosa i per moure’s per les estacions és molt complicat. Crec que s’hauria de replantejar seriosament la combinació del tren i la bicicleta, ja que gràcies a la bici s’augmenta notablement la cobertura de les estacions en les poblacions.

Per Barcelona també et mous en bicicleta?

Sí, i tant. Amb la pràctica he trobat els eixos més còmodes i ràpids si vull creuar la ciutat o anar a zones en concret, com els eixos ciclables de Diputació/Consell de Cent, Diagonal o Provença, d’entre altres, i això em permet circular en bici per Barcelona sense problemes.

Això sí, després de temps anant en bicicleta em sento molt més segur en els carrils bici unidireccionals, perquè trobar-se amb bicis de cara no m’agrada gens… A més, valoro molt els carrils amples on es pot avançar amb seguretat, i més si hi ha un espai ample per circular còmodament. Sí que m’agradaria que es millorés el tema de la prioritat semafòrica per la bicicleta en algunes cruïlles de carrers per millorar la fluidesa, però l’important és que en general cada vegada es circula millor en bici per la ciutat.

“valoro molt els carrils amples on es pot avançar amb seguretat”

Font: Javier Villena

Quines mesures de seguretat fas servir?

Porto unes bones llums, tant davant com darrere, així com uns bons candaus per si he de lligar la bicicleta al carrer.

No porto casc perquè no sabria on guardar-lo si vaig a diferents llocs, tot i que crec que hauria de portar-ne i tard o d’hora acabaré portant.

Pel que fa a la circulació, la meva principal preocupació és no ocupar l’espai pel vianant. Per això procuro no anar mai per vorera, i evito sovint les zones de vianants si puc. Si no hi ha carril bici acostumo a circular per calçada, tot i que a vegades és força insegur per la velocitat a la que van els vehicles, com per exemple a la pl. Espanya.

Si no em queda més remei que compartir espai amb vianants, redueixo molt la velocitat o fins i tot baixo de la bicicleta.

Trobo que també és molt important senyalitzar totes les maniobres que es fan amb la bici, com girar, canviar de carril… per a protegir-nos a nosaltres però també a la resta que hi circula.

I ja per acabar, què li diries a algú que s’està pensant això de passar-se a la bici?

Doncs li diria que primer de tot ho provi uns dies, o que per exemple provi de fer un passeig agradable un cap de setmana. Ben aviat podrà comprovar que és molt agradable anar en bicicleta per la ciutat i s’enganxarà. Si alguna cosa he pogut veure és que la bicicleta és addictiva, i a més posa de bon humor, ja que segreguem endorfines quan pedalem.

Li diria també els avantatges que té, com per exemple fer esport tot aprofitant per a anar a la feina, que no contamina o que permet veure la ciutat amb uns altres ulls. Precisament en bici m’acostumo a trobar amics i puc parar a xerrar amb ells, o veig alguna cosa en una botiga que m’agrada i paro a comprar… En definitiva, et permet fer un tipus de vida molt més saludable i pausada, i això dóna molta felicitat!

Un cop et passes a la bicicleta ja no hi ha marxa enrere!

Font: Javier Villena

“Si alguna cosa he pogut veure és que la bicicleta és addictiva, i a més posa de bon humor”