Font: Mercedes Vidal
La Bici A BR. Mercedes Vidal
Per Rubèn Palma

En aquesta entrega del Butlletí de BR tenim el plaer d’entrevistar a la Mercedes,

Quan vas començar a anar per Barcelona en bicicleta?

Vaig començar quan vaig entrar de becària a l’Agència d’Ecologia Urbana de Barcelona, al 2004. Jo no havia tocat la bici fora d’alguna passejada a l’estiu al poble, de petita, ni tan sols tenia bicicleta. Però vaig veure que a l’Agència molta gent la feia servir per venir a la feina, i vaig voler provar. Vaig llogar una bici per donar una volta per la Ciutadella i veure si és veritat això de que si has après mai te’n oblides, i era veritat. El pas següent va ser comprar-me la meva, una de segona mà del Biciclot, i encara la tinc. Des de llavors la faig servir de forma habitual, ho vaig fer a l’Agència, a l’Ajuntament i ara aquí a BR.

Quin tipus de bicicleta portes?

És una bici de passeig, roda gran, molt còmoda i estable, és la que faig servir pels desplaçaments a la feina. Quan els meus bessons tenien un parell d’anys em vaig animar a comprar una cargo. Des que vaig començar a anar en bici tenia clar que si tenia fills també els voldia portar, en una cadireta, però vaig tenir dos…i com que no volia renunciar a anar en bici amb ells a Barcelona (els encanta!) vaig optar per la cargo, que només la faig servir per portar-los a ells o de manera molt ocasional per transportar alguna cosa amb volum (un paquet, una compra gran…). És una cargo molt senzilla, sense assistència elèctrica, sempre l’he deixat a un aparcabicis al carrer i de moment no he tingut massa problemes, igual que amb la meva, que porta tota la vida al carrer.

“És una cargo molt senzilla, sense assistència elèctrica, sempre l’he deixat a un aparcabicis al carrer i de moment no he tingut massa problemes, igual que amb la meva, que porta tota la vida al carrer.”

Font: Mercedes Vidal

Quines mesures de seguretat fas servir?

A part de les mesures obligatòries, bones llums i un timbre que es faci escoltar, no tinc costum d’anar amb casc, però porto guants.

Què milloraries en el teu itinerari en bici fins a BR?

Em feia respecte al principi. Tot i que estic molt acostumada a fer servir la bici per anar a la feina, mai l’havia utilitzat per un desplaçament tan llarg de forma habitual. Des de Sant Andreu tinc 1h, més o menys el mateix que trigo en transport públic, i quan em vaig atrevir a provar-ho vaig veure que era un desplaçament més assequible del que em pensava. Com a millores destacaria les que estan en curs, la reforma del carril bici de Meridiana, per tal que tingui la secció que té ara mateix de Glòries a Mallorca i la baixada a calçada del carril bici de Gran Via després de pl Espanya, que està prevista i a veure si arriba ràpid. A més el carril bici del passeig de Zona Franca em resulta incòmode al lateral, estaria millor al mig.

L’inclous als teus trajectes personals per Barcelona?

Sobretot la faig servir per anar a la feina, però també de tant en tant utilitzo la bici per algun desplaçament d’oci.

Com creus que será el paper futur de la Bici a Barcelona?

No té marxa enrere, l’ús de la bici a Barcelona va en augment i ho continuarà estant. Som una ciutat amb unes característiques boníssimes per l’ús de la bici, però cal invertir més en la seva promoció i en la seva infraestructura. Si inverteixes en bici i li dones prioritat al carrer, tindràs més bicis, no hi ha massa secret, A més si hi ha més infraestructura adequada i més bicis al carrer hi guanya tothom, no només els ciclistes: s’elimina espai pels vehicles hi ha menys contaminació, el trànsit va a menys velocitat i els carrers son més agradables, menys sorollosos.

El Bicibús, explica’ns de què va, tothom s’hi pot afegir?

El bicibus ha sortit com una reivindicació de l’ús de la bici per anar a l’escola, cosa bastant difícil pels infants en molts dels carrers actuals, i s’emmarca en les reivindicacions d’una ciutat més pacificada i habitable. El cas és que no s’hauria de ser un valent o un atleta per anar en bici, hauria d’estar a l’abast de tothom i és cert que ara mateix molts recorreguts no ho estan. El cotxe encara té massa protagonisme als nostres carrers i genera espais molt poc amables i segurs. Amb el bicibús els infants i les famílies s’agrupen i fan junts el recorregut fins a l’escola, per la calçada. És una festa, es veu a les imatges que es comparteixen per xarxes, pedalar té una component lúdica molt important.

En la mateixa línia s’han plantejat també algunes iniciatives de bicibus en l’àmbit laboral, fonamentalment fora de Barcelona, i està bé que la iniciativa s’estengui també a Zona Franca i que tothom que vulgui s’hi pugui apuntar. Aquest dos de juny, en el marc de les activitats pel dia mundial de la bici, està previst fer-ho.

“Som una ciutat amb unes característiques boníssimes per l’ús de la bici, però cal invertir més en la seva promoció i en la seva infraestructura.”

Font: Mercedes Vidal
I ja per acabar, què li diries a algú que s’està pensant això de passar-se a la bici per venir a la feina?

Que es lo más. De les millors maneres de començar el dia.

 

Gràcies, amb això ens quedem, tot esperant que més gent s’apunti a venir amb Bici a BR.