Imatge amb llicència Creative Commons Zero, Font: Max Pixel
Lectures d’estiu
Per Els Editors

Tenim tot l’estiu per descansar… i llegir. Potser no hi ha cap època de l’any en què tinguem més temps per fer-ho. Podem aprofitar per cruspir-nos el que ens van regalar per Sant Jordi. Però també podeu deixar-vos portar pel desig de descobrir coses noves i interessants.

Bon estiu!

Matadero cinco.
ALBERT MONTEYS , KURT VONNEGUT , RYAN NORTH
ISBN 9788418215285
Billy Pilgrim s’ha desprès en el temps. No pot controlar a on es dirigeix. Viu en un estat continu de pànic escènic, perquè no té ni la més remota idea de quina part de la seva vida haurà de representar a continuació. Billy s’ha ficat al llit sent un vell vidu i s’ha despertat el dia de les seves noces. Ha construït una família afectuosa i ha presenciat el bombardeig de Dresden. Ha entrat per una porta en 1955 i ha sortit per ella en 1941. Ha tornat a traspassar aquesta porta i s’ha trobat en 1963. Ha vist el seu naixement i la seva mort moltes vegades, segons diu, i viatja a l’atzar cap a qualsevol moment de la seva vida. Això diu. Escorxador Cinc, adaptació al còmic de la novel·la original de Kurt Vonnegut, és alhora una mirada mordaç a l’horror i la tragèdia de la guerra, on els nens són enviats al capdavant i moren (així va ser i serà), i un commovedor examen de què significa ser un humà fal·lible. 

L´anomalia.
Le Tellier, Hervé.
ISBN 9788429779448
El 10 de març de 2021 els 243 passatgers d’un avió procedent de París aterren a Nova York després de travessar una tempesta terrible durant el vol. Ja a terra, cada un segueix amb la seva vida. Tres mesos més tard, contra tota lògica, un avió idèntic, amb els mateixos passatgers i el mateix equip de vol, apareix en el cel de Nova York. Ningú s’explica aquest fenomen increïble que obliga les autoritats a activar el protocol de seguretat i desfermarà una crisi política, mediàtica i científica de conseqüències desconegudes i durant la qual cada un dels viatgers haurà d’encarar-se amb una versió exacta, tot i que diferent, d’ells mateixos. Una novel·la virtuosa en la qual la lògica es fon amb l’impossible.

Valle inquietante.
Wiener, Anna.
ISBN 9788417977610
En 2013, amb vint-i-cinc anys i un contracte precari, Anna Wiener decideix deixar el seu ús d’assistent en una agència literària a Nova York per les enlluernadores promeses d’una startup tecnològica en Silicon Valley. Allí descobrirà una realitat paral·lela de joves i entusiastes emprenedors amb roba esportiva que no tenen temps a perdre en una febril carrera cap a la innovació, el progrés, l’èxit i, per descomptat, el poder.

Estudios sobre (lo que en su momento se llamó) la ciudad.
Rem, Koolhaas.
ISBN 9788425232763
La metròpolis contemporània qüestiona els nostres valors més profunds, o almenys aquells als quals estem més apegats sentimentalment. Per quins arquitectes, règims polítics i cultures (europees, americanes, asiàtiques) que són completament diferents entre si arriben a configuracions similars? A través de temes generalment desatesos pels arquitectes, com la taula rasa, l’espai basura o la congestió, Rem Koolhaas qüestiona “el que en el seu moment es va dir” la ciutat com un espai únic per a la reflexió. Aquest llibre recull els assajos dedicats a algunes ciutats amb les quals Koolhaas ha tingut contacte per motius professionals, acadèmics o biogràfics en les dues dècades de plena maduresa: Atlanta, París, Lilla, Tòquio, Berlín, Nova York, Moscou i Londres. No es tracta d’escrits teòrics, sinó d’un conjunt de textos conjunturals travessats per laberíntiques remissions internes, situats a mig camí entre l’experiència i la reflexió.

Antifrágil. Las cosas que se benefician del desorden.
Taleb, Nassim Nicholas.
ISBN 9788408149637
En El cigne negre, Taleb va plantejar un problema (el de les repercussions que causen les coses que ningú pot preveure?) i en antifràgil ens ofereix una solució definitiva: com obtenir beneficis del desordre i el caos, al mateix temps que ens protegim de les fragilitats i dels esdeveniments adversos. El que Taleb denomina “l’antifràgil” va més enllà del robust, ja que es beneficia dels xocs, les incerteses i de l’estrès, de la mateixa manera que els ossos humans s’enrobusteixen quan estan sotmesos a l’estrès i a la tensió. El “antifràgil” necessita el desordre per a sobreviure i florir. Taleb se centra en la incertesa com una cosa desitjable, fins i tot necessari, i proposa que les coses es construeixin d’una forma antifràgil. L’antifràgil és immune als errors de predicció. Summament ambiciós i multidisciplinari, ens ofereix un programa sobre com comportar-nos i prosperar- en un món que no comprenem, i que és massa incert perquè intentem comprendre-ho i predir-lo. El missatge de Taleb, documentat i enginyós, és revolucionari: El que no és antifràgil perirà amb tota seguretat.

Crim i càstig.
Dostoievski, Fiódor.
ISBN 9788498593655
La gran novel·la de Dostoievski sobre la culpa i la redempció evoca un món en què les línies que separen la innocència i la corrupció, el bé i el mal, es difuminen. Admirada per generacions de lectors i crítics, Crim i càstig explica la història d’en Rodion Raskólnikov, un estudiant arrogant i endeutat que veu en la mort de la vella que li presta els diners l’únic camí per escapar de la situació desesperada en què es troba. Dostoievski davalla a les profunditats de l’ànima humana a través de les angoixes i dels dilemes morals d’aquest jove estudiant, que expressen com ningú el xoc entre la moral utilitària i la moral cristiana. Aquest descens a l’infern corre en paral·lel al de la ciutat de Sant Petersburg, en plena decadència, que Dostoievski retrata sense concessions a través d’una galeria de personatges absolutament memorables.

El bigoti.
Carrère, Emmanuel.
ISBN 9788494289705
D’aquesta versatilitat neix la capacitat per confondre els gèneres disfressant de documental la ficció o la ficció d’assaig, però dominant a la perfecció els mecanismes de la narrativa. El bigoti n’és un magnífic exemple. Després d’un inici marcat per l’ambient de comèdia, passem al melodrama, que bé podria acabar en tragicomèdia. Si no ho impedís el final sorprenent que corona aquest magistral retrat de la condició humana. Un dia decideixes afaitar-te el bigoti que has lluït durant deu anys. Vols sorprendre la dona i els amics, gaudir del joc, les reaccions i els comentaris. Però la teva dona no s’hi fixa i els teus amics no recorden haver-te vist mai amb bigoti. La realitat es deforma, la memòria flaqueja i el teu món es comença a esfondrar. La simple afaitada serà el primer pas cap a una onada de pànic que et portarà molt lluny. Potser volen fer-te creure que has perdut el cap? La broma es converteix en una perillosa falla que creix al teu voltant a una velocitat vertiginosa. S’esmicola la confiança en tots els que t’envolten i, amb un canvi brusc de perspectiva, fins i tot acabaràs dubtant de l’existència de la teva ciutat. El bigoti és un sorprenent joc de prestidigitació literària que s’encamina cap a l’horror. Un intens vertigen, un viatge en espiral.

Viajes con Heródoto.
Kapuscinski, Ryszard.
ISBN 9788433973306
En la dècada dels cinquanta, mentre recorre Polònia, un Kapuscinski aprenent de reporter viu obsessionat amb travessar la frontera. No aconsegueix anar a Txecoslovàquia, però, a canvi, la redacció del diari en el qual treballa l’envia a l’Índia. El corresponsal part amb un llibre, la Història d’Heròdot. Escrit des de la perspectiva de mig segle, Viatges amb Heròdot es revela com un llibre de difícil classificació. És un reportatge? A estones. Un estudi etnogràfic-antropològic? En part sí. Un llibre de viatges? També ho és. Un homenatge a l’Heròdot protorreporter i a la qualitat de la seva prosa? Per descomptat. I tot això, plasmat en magnífiques històries no fictícies en les quals els soldats de Salamina conviuen amb un nen sense sabates a la Varsòvia de 1942, Jerjes amb Dostoievski, Creso amb Louis Armstrong, etcètera. I, sobretot, el mestre Heròdot amb el seu deixeble Kapuscinski.

Arden las redes.
Soto Ivars, Juan.
ISBN 9788499927527
Les xarxes socials ens han portat a un nou món en el qual vivim tancats per les opinions alienes. El que semblava la conquesta total de la llibertat d’expressió ha fet que una part de la ciutadania es regiri, incòmoda. Grups de pressió organitzats en les xarxes -catòlics, feministes, activistes d’esquerres i dretes- han començat a perseguir el que consideren «excessos» intolerables mitjançant el linxament digital, les peticions de boicot i les recollides de signatures. La justícia s’ha democratitzat i la silenciosa majoria ha trobat una veu despietada que fa de la deshonra una nova forma de control social, on la llibertat d’expressió no necessita lleis, funcionaris ni estat repressor. A través de casos reals de linxament com els de Justine Sacco, Guillermo Zapata o Jorge Cremades, aquest llibre, alhora honest i pertorbador, dissecciona el clima censor del nostre temps, mostrant-nos la realitat en la qual vivim embardissats i el terrorífic paper que exercim tots.

Planimetria d’una família feliç.
Piano, Lia.
ISBN 9788417879860
El pare sap dibuixar el món, desafia la força de la gravetat i construeix una embarcació de vela al soterrani. La mare és bellíssima, calça talons alts i està envoltada de piles encara més altes de llibres. La Maria, la mainadera, parla un calabrès tancat, no sap llegir i té un cor més gran que l’enorme jardí de la casa. Els fills són tres: el Marco, víctima dels primers embats de la pubertat, el Gioele, afectat per un tartamudeig incontrolable i una perillosa passió per la química, i la “tapdebassa”, que des de l’alçada dels seus sis anys observa i explica. I després, hi ha la casa: la vil·la protegida per un mur a dalt del turó, amb Gènova als peus, on la família acaba d’instal·lar-se per intentar d’una vegada esdevenir normals. Amb l’encant inconfusible d’obres com La meva família i altres animals, de Gerald Durrell, Lia Piano barreja memòria i invenció en un relat deliciós, tendre i ple d’humor i d’intel·ligència, una visió pletòrica d’un paradís “la infantesa” que en aquest cas no és perdut perquè es conserva amb tota la seva vida en aquest llibre.

Simón. 
Otero, Miqui.
ISBN 9788418187308
Aquest llibre és una vida sencera. La vida de Simón. Que obre els ulls en un bar, entre dues famílies que no es parlen. Que creix buscant al seu cosí, aquell que li va prometre una vida de novel·la i va desaparèixer. Que aprèn el que és l’amistat al costat d’Estela. Que assaja en restaurants de luxe les receptes que va aprendre en el bar. Que es fingeix un heroi en iots i billars. Que s’obliga a caminar cap endavant en viatges que són fugides. Que s’enamora massa i malament. Que aviat s’adona que els herois no existeixen, les fortunes ho són per alguna cosa i les dames no pretenen que les rescatin. Simón. Que un dia torna. Torna per a començar de nou, aquesta vegada de veritat, la novel·la de la seva vida.

Una recomanació d’Anna Subirats


La insuportable lleugeresa de l´ésser.
Kundera, Milan.
ISBN 9788490660898
Una brillant dissecció de l’amor en els nostres dies que s’ha convertit en una de les grans fites de la literatura contemporània. Aquesta és una història d’amor, és a dir de gelosia, de sexe, de traïcions i també de les febleses i paradoxes de la vida quotidiana de dues parelles els destins de les quals s’entrellacen. La gelosia de Teresa per Tomàs, el tossut amor d’aquest per ella, oposat al seu irrefrenable desig d’altres dones, l’idealisme de Franz, amant de Sabina, i la necessitat d’aquesta, amant també de Tomàs, de perseguir una llibertat que tan sols la condueix a la insuportable levitat de l’ésser, es converteixen de simple anècdota en reflexió sobre problemes que ens afecten a tots.

Una recomanació d’Albert Carbonell


Olive Kitteridge.
Strout, Elizabeth.
ISBN 9788416987917
Tot aprofundint en el sentit de la vida i en el coneixement de si mateixa, l’Olive Kitteridge desgrana l’espès i el menut de la condició humana. Mestra d’escola jubilada, observa en la proximitat i en la distància els canvis, els tràngols dolorosos i les alegries més íntimes que es produeixen dins seu i en els habitants de Crosby, el poblet de Maine on ha viscut trenta anys de la seva vida. Bastida d’una fina ironia, honesta i punyent, Olive Kitteridge, guardonada amb el Premi Pulitzer, mostra el camí d’una dona que transita per la soledat i la pèrdua, i la fortalesa que això exigeix. I, com totes les històries d’Elizabeth Strout, ens regala moments sorprenents d’emoció intensa que il·luminen tant el que percebem dels altres com el que descobrim de nosaltres mateixos. Elizabeth Strout va néixer a Portland, Maine, l’any 1956. És autora de diverses novel·les, entre les quals destaquen Em dic Lucy Barton, Tot és possible, Els germans Burgess i Llum de febrer, totes quatre publicades per Edicions de 1984. Els seus relats curts han estat publicats a nombroses revistes de prestigi, com ara el New Yorker i el New York Times.

Una recomanació de Cristina Jiménez


Los renglones torcidos de Dios.
Luca de Tena, Torcuato.
ISBN 9788408093497
Alice Gould és ingressada en un sanatori mental. En el seu deliri, creu ser una investigadora privada a càrrec d’un equip de detectius dedicats a esclarir complicats casos. Segons una carta del seu metge particular, la realitat és una altra: la seva paranoica obsessió és atemptar contra la vida del seu marit. L’extrema intel·ligència d’aquesta dona i la seva actitud aparentment normal confondran als metges fins al punt de no saber amb certesa si Alice ha estat ingressada injustament o pateix realment un greu i perillós trastorn psicològic.

Una recomanació de Maria Olives


Diseñar el desorden. Experimentos y disrupciones en la ciudad.
Sendra, Pablo / Sennett, Richard.
ISBN 9788413623153
Assetjats per la privatització, la planificació urbanística obsessiva, la vigilància policial i l’especulació, els espais que habitem es tornen cada vegada més inhòspits, recipients tancats que coarten l’acció i limiten l’experiència vibrant que constituïa la riquesa humana de les grans ciutats. Cinquanta anys després de la publicació del seu clàssic Els usos del desordre, en el qual Richard Sennett va alertar per primera vegada sobre els efectes nocius que la projecció de models preconcebuts i rígids sobre l’entorn urbà tenia sobre aquells als quals pretenien acollir, Sennett torna juntament amb Pablo Sendra a les tesis que van guiar aquest títol fonamental: a saber, que la idea d’un espai urbà ordenat i planificat constituïa un parany que portava en el seu si la llavor de la corrupció de la vida de les ciutats, i que l’existència d’una certa forma de desordre era un requisit ineludible per a la gestació d’una ciutadania crítica i emancipada. A través del que els seus autors denominen «infraestructures per al desordre», aquestes pàgines plantegen la urgència de dissenyar noves maneres d’intervenir en el teixit urbà que, combinant l’arquitectura, la política, l’urbanisme i l’activisme comunitari, possibilitin els tipus de desordre que puguin generar una ciutat oberta constituïda per individus autònoms, lliures i compromesos. Espais, en definitiva, capaces de reunir en lloc de dividir, de generar, en lloc d’ossificar: espais oberts al canvi i a la transformació radical.

Una recomanació de Berta Cormenzana


I si aquestes recomanacions no són suficients, sempre podeu tornar a consultar les recomanacions que vàrem fer per aquest Sant Jordi