Premi als “Cool Walks” de BR

El projecte Cool Walks de l’equip de SIG de Barcelona Regional va ser premiat al World Data Viz Challenge 2019 Barcelona-Kobe. Es va presentar el passat 19 de novembre a l’Smart City Expo World Congress en un acte conjunt amb els equips seleccionats de les respectives ciutats.

L’origen del World Data Viz Challenge Barcelona-Kobe es remunte a l’any 1993 (any de grans iniciatives, com la creació de BR ;-)), quan les ciutats de Barcelona i Kobe (Japó) van signar un acord d’agermanament per fomentar l’intercanvi cultural, educatiu, esportiu, econòmic i tecnològic. Dos anys més tard, després del terratrèmol que va afectar la ciutat japonesa, Barcelona va col·laborar amb l’enviament d’ajut humanitari.

L’any passat va tenir lloc el 25è aniversari de l’agermanament i, per celebrar-ho, els respectius ajuntaments van organitzar la primera edició del World Data Viz Challenge 2018 Barcelona-Kobe. Després de l’èxit d’aquella primera convocatòria, on l’equip de GIS de BR ja va presentar una proposta que va ser premiada, enguany es torna a proposar el repte a la ciutadania posant en marxa una segona edició.

L’objectiu del concurs és que la ciutadania contribueixi a millorar aspectes de la ciutat mitjançant l’anàlisi de dades i la seva visualització, que pot prendre forma d’infografia, gràfic, mapa interactiu, etcètera. El repte es realitza paral·lelament a les dues ciutats i els treballs finals es presenten a Barcelona durant el Smart City Expo World Congress.

Igual que a l’edició anterior, les visualitzacions podien tractar sobre qualsevol aspecte relacionat amb la ciutat de Barcelona. Tot i així, la convocatòria feia èmfasi en una temàtica de gran actualitat i impacte: les ciutats i l’emergència climàtica, i proposava el context del Pla Clima, en la redacció del qual ha participat BR. Aquest Pla integra totes les línies de treball que porta a terme l’Ajuntament de Barcelona al voltant del repte del canvi climàtic.

La proposta de BR està alineada amb el Pla Clima, en particular amb el fet que els estius a Barcelona són càlids i ho seran cada vegada més a causa del canvi climàtic. L’eina dissenyada està dirigida als vianants, i parteix d’una de les línies d’actuació del Pla Clima, la línia d’acció 3: prevenció de la calor excessiva. Amb aquest objectiu, l’equip de GIS ha modelat les ombres i la llum directa i ha desenvolupat una eina que crea rutes òptimes per a la prevenció de la calor: cercar voreres ombrívoles, fonts potables o llocs on refugiar-se del sol directe.