Font: PxHere

Editorial: Refugis climàtics de Barcelona i de l’Àrea Metropolitana
Per Gemma Conde

Un dels efectes que comporta la crisi climàtica és l’augment generalitzat de la calor i l’increment i intensitat dels episodis de calor extrema (onades de calor, nits tòrrides, dies tòrrids, etc). Això ha comportat una creixent preocupació en els entorns urbans (on s’hi afegeix l’efecte illa de calor), ja que té efectes sobre la salut de les persones, especialment als col·lectius més vulnerables, com gent gran, nadons o malalts crònics.

Moltes ciutats estan implantant diferents mesures per adaptar-se a aquestes noves condicions, i una d’elles ha estat la de crear refugis climàtics per proporcionar ambients frescos per a la població que ho necessiti.

“…Ja fa tres estius que Barcelona disposa d’una xarxa de refugis climàtics…”

A escala mundial hi ha 3 grans zones d’implantació dels refugis climàtics: a moltes ciutats dels Estats Units, d’Europa i d’Austràlia.

Ja fa tres estius que Barcelona disposa d’una xarxa de refugis climàtics que ha anat creixent estiu rere estiu. Enguany la xarxa està formada per 202 espais, distribuïts per tota la ciutat i degudament senyalitzats. Aquesta xarxa va entrar en funcionament el passat 13 de juny i durarà fins al 15 de setembre.

Podeu consultar aquí tota la seva informació: Xarxa de Refugis Climàtics | Barcelona pel Clima | Ajuntament de Barcelona
 

Xarxa Refugis Climàtics de Barcelona – Estiu 2022
Font: Barcelona Regional
  

Aquesta xarxa està formada per espais públics (biblioteques, centres cívics, casals socials, casals de gent gran, complexos esportius, el centre d’emergències de Barcelona, equipaments ambientals, escoles refugi, museus i parcs refugis) aprofitant i optimitzant l’ús d’equipaments públics ja oberts en període estival, que compleixen els següents criteris:

  • Són espais que proporcionen confort tèrmic a la població, mentre mantenen altres usos o funcionalitats.
  • Són espais que disposen de climatització o elements que fan que siguin frescos (presència de vegetació, tendals, làmines d’aigua, elements d’ombra, i/o altres elements que proporcionen unes temperatures agradables).
  • Han de tenir una bona accessibilitat per a la gent amb mobilitat reduïda, proporcionar àrees de descans (cadires), aigua i ser segurs.
  • En cas dels parcs, són aquells amb una superfície de més de 0,5 ha, que tenen una presència elevada de verd urbà (NDVI > 0,4), amb arbres que proporcionin ombra i que estiguin distribuïts de forma agrupada (no lineals) per crear ambients frescos. Es valora com a elements positius la presència d’arbres caducifolis i làmines d’aigua. Són accessibles a persones amb mobilitat reduïda i disposen de fonts d’aigua i seients.

 

“L’actual xarxa de Refugis climàtics de Barcelona dona un servei a 5 minuts caminant al 54% dels barcelonins, i a 10 minuts al 95% de la població.”

Font: Ajuntament de Barcelona.

 

Xarxa Estiu 2022- Àrea d’influència de cada espai refugi a 5 minuts caminant

Font: Barcelona Regional
 

Per altra banda, l’Àrea Metropolitana de Barcelona també ha creat una xarxa metropolitana de refugis climàtics. Aquesta xarxa fa 2 estius que funciona i enguany està formada per 55 espais, de 9 municipis metropolitans: Badia del Vallès, Castelldefels, Cornellà de Llobregat, l’Hospitalet de Llobregat, Montcada i Reixac, Sant Boi de Llobregat, Viladecans, Sant Feliu de Llobregat i Santa Coloma de Gramenet.

Podeu consultar aquí tota la seva informació: Refugi climàtic – Àrea Metropolitana de Barcelona (amb.cat)

Font: Barcelona Regional

 

La xarxa metropolitana dona un servei a 10 minuts caminant a més de 750.000 persones, que representa el 23,27% de tota la població metropolitana, i en cas de no comptar amb la població de Barcelona (perquè ja té la seva xarxa de refugis pròpia) representa el 47,10% de la població.

El repte actual de les xarxes de refugis climàtics de Barcelona i de l’àrea metropolitana és augmentar el grau de coneixement d’aquests espais per part de la població. Per això han activat campanyes de comunicació, distribució de materials divulgatius, cartells informatius a punts estratègics (farmàcies, CAP, etc), jornades informatives i una senyalització específica per augmentar l’ús d’aquests espais, especialment pels col·lectius més vulnerables.

Bon estiu, i en cas que sigui molt calorós ja sabeu on podeu anar a refugiar-vos.