Font: Barcelona Regional
Millores en la comunicació del Canal Ètic
Per Gemma Conde

La Bústia ètica és l’instrument mitjançant qualsevol persona o entitat pot establir comunicació amb l’Òrgan de Vigilància i Control per posar en coneixement possibles incompliments de les normes internes de l’empresa o de normes legals.

Recentment, s’ha posat en funcionament una millora en la comunicació entre la Bústia del Canal Ètic i les persones que la utilitzin. Tal com sabeu, a través del Canal Ètic es poden enviar comunicacions a l’Òrgan de Vigilància i Control tant de forma anònima, com identificant la persona en cas que aquesta introdueixi voluntàriament les seves dades de contacte. Quan la persona opta per enviar un comunicat anònim, el sistema anterior no tenia cap manera d’establir una comunicació bidireccional, impedint poder demanar ampliació d’informació o aclariment de dubtes, o simplement poder explicar la resolució final de la seva comunicació.

És per això que s’ha buscat un nou sistema que garanteixi l’anonimat però que permeti mantenir una comunicació amb els membres de l’Òrgan de Vigilància i Control del Codi Ètic.

Aquest nou sistema està basat en la plataforma gratuïta i de codi obert de GlobaLeaks, que té com a objectiu garantir la confidencialitat de les comunicacions. És un sistema utilitzat per moltes organitzacions a nivell mundial, entre elles, la Bústia ètica de l’Ajuntament de Barcelona.
 

“GlobaLeaks és un sistema utilitzat per moltes organitzacions a nivell mundial. La Bústia Ètica de l’Ajuntament de Barcelona n’és un exemple.”

Font: Ajuntament de Barcelona
 

Podrem accedir a aquest nou sistema de comunicació a través de la web de Barcelona Regional (Transparència / Canal Ètic): CANAL ÈTIC | Barcelona Regional, Agència Desenvolupament Urbà (bcnregional.com)

“La plataforma genera un codi únic per cada comunicació que la persona demandant podrà utilitzar per fer un seguiment de la seva petició i afegir preguntes o aclariments sense haver de revelar la seva identitat.”

El Codi Ètic és aplicable a tots els nivells de l’empresa, incloent-hi el Consell d’Administració de la Societat, el Comitè d’Experts de Barcelona Regional, els càrrecs directius, els òrgans de control i la totalitat del personal, així com, en la mesura que sigui possible, als proveïdors i clients de Barcelona Regional. Podeu consultar Codi-Ètic-BR.pdf (bcnregional.com).
 
Els àmbits d’actuació del Codi Ètic estan vinculats a la transparència i a la contractació, el medi ambient, la seguretat col·lectiva i la salut pública, el dret a la intimitat, el dret d’igualtat, la seguretat en la feina, els drets laborals, el mercat i els consumidors, la corrupció, els impostos i la seguretat social, la propietat intel·lectual i industrial, la seguretat informàtica i l’ordre urbanístic.
 

Aprofitem per desitjar-vos un bon estiu.
Òrgan de Vigilància i Control